A párkányi székhelyű Artis Centrum egyike a Fiatal vállalkozók éve 2016 program felvidéki nyerteseinek. A központ megálmodói Hlavácsek Réka, konduktor, fejlesztő pedagógus, Melecski Júlia, gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus.
Tanulmányaikat Magyarországon végezték. Tevékenységük és munkamódszerük szakmai felépítése szempontjából egyedülállónak számít Szlovákiában. A Felvidék.ma, a központ egyik létrehozóját, Hlavácsek Rékát kérdezte többek között a kezdetekről, a tevékenységükről, valamint a terveikről.

• Mióta működik az Artis Centrum?
• 2015 nyarán alakítottuk ki a szakmai műhelyt, azóta tevékenykedünk. Szolgáltatásunkat legfőképp a felvidéki magyar közösségnek ajánljuk. Magyar ajkú konduktor, gyógypedagógus, pszichológus, gyógytornász szolgáltatásait igénybe venni ebben a régióban szinte lehetetlen. Nagyon széleskörű a célcsoportunk: koraszülöttek és csecsemők, sajátos nevelési igényű gyermekek, pszichés zavarral küzdő, valamint központi idegrendszeri sérült gyermekek és felnőttek.

 

• Mi a fő profilotok?
• Tevékenységünk, szakmai felépítése szempontjából egyedülállónak számít Szlovákiában. Módszereink kevésbé ismertek vagy egyáltalán nem elérhetőek hazánkban, ezek sajátossága, hogy az egészségügy és a pedagógia elemeit ötvözik. Szlovákia területén az elsők között alkalmazzuk a nemzetközi szinten elismert, hungarikumnak számító Pető-módszert. Emellett alkalmazzuk a tanulási, magatartás- és figyelemzavarral küzdő gyermekek számára kialakított, új terápiás lehetőségeket (Kulcsár-féle mozgásterápia, Tervezett Szenzomotoros Tréning-TSMT, neurofeedback terápia).

 

• Milyen céllal indítottátok el a szolgáltatásaitokat?
• Mivel teljesen új szolgáltatást kínálunk a Felvidéken, az a cél, hogy minél többen tudjanak rólunk és felhívjuk a figyelmet arra, hogy olyan fejlesztő módszereket alkalmazunk, melyek segítik megelőzni a tanulási problémákat, illetve az a célunk, hogy a szülők merjenek hozzánk fordulni. Magyarországon ez a szemlélet a társadalom mindennapi életének részévé vált. Nekünk most egyfajta missziónk, hogy tudjanak rólunk, és hogy megelőzzük a problémákat. Magyarul beszélő szakemberekből nagy hiány van Felvidéken.

 

• Miként kapcsolódtatok be a Fiatal külhoni vállalkozók programjába?
• Egy szakmai konferencián vettem részt, melyről sok új és hasznos információval tértem haza. Mivel ez egyfajta vállalkozás így minden hasznos szakmai tanács jól jött a sikeres munka azon részéhez, mely a marketing, tervezés, menedzsment részéhez tartozik. Úgy gondoltam, az ötlet egyedisége és a nemes cél, melyet képviselünk, lehetőséget adhat a pályázat sikeres elbírálásában. Nagy öröm volt számomra, mivel nagy meglepetésként éltem meg a pályázat megnyerését. Örömmel tölt el, hogy olyan cél és tevékenység lett díjazva, mely ténylegesen nagy hatással van a felnövekvő magyar társadalomra, magyar gyermekek életére. Ugyebár fő célcsoportja a magyar ajkú lakosság, ezzel is a szülőföldön való sikeres megmaradást és gyarapodást szolgálják. A magyar nyelvű fejlesztő foglalkozások révén erősödik a gyermekek nemzettudata, nyelvtudása, visszaszorítva ezzel az egyre növekvő asszimilációs nyomást.

 

• A pályázatnak köszönhetően milyen fejlesztések, beruházások valósultak meg?
• Létrehoztunk egy weboldalt (www.artiscentrum.sk), melyen mindenki megtalálja azokat a fontos információkat, melyek segíthetnek eligazodni az adott problémában. Emellett eszközbeszerzés is megvalósult. Speciális fejlesztőeszközöket, konduktív nevelés speciális eszközeit, neurofeedback terápiás eszközgépet vásároltunk. Ugyanakkor pszichológiai teszteket és vizsgálati anyagokat, illetve pszichodiagnosztikai eszközöket, speciális mozgásfejlesztő eszközöket is beszereztünk.
A fejlesztésnek köszönhetően olyan 21. századi, modern eszközök állnak rendelkezésünkre, melyek a környéken és Felvidéken is egyedülálló. Az eszközök beszerzésével kiszélesítettük szolgáltatásainkat, nő az ellátottak száma, így szakmai munkalehetőségek teremtésére is lehetőséget nyújthatunk.

 

• Hol érhetőek el a szolgáltatásaitok?
• Jelenleg még csak Párkányban tevékenykedünk, de célunk további városokban is megjelenni. Csoportos, illetve egyéni foglalkozásokat is végzünk, ez mindig a felméréskor derül ki, kinek mire van szüksége, cél az egyén csoportban való foglalkoztatása. Belekapcsolódtunk a Cseperedő programba, melynek keretén belül több településen is előadtunk. Együttműködünk a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Komáromi szakmai napok rendezvénysorozatán is előadóként vettünk részt

 

• Mik a terveitek?
• Rövidtávú terveink közé tartozik a bemutatott módszerek terjesztése, a kapcsolati partnerség kiépítése, munkahelyteremtés. A szakmai csapat bővítése szintén a terveink között szerepel. Hosszútávú tervünk Dél-Szlovákia városaiban központok létrehozása.

 

• Milyenek a visszajelzések?
• Minden szülő szeretné megadni gyermekének a lehető legjobbat. Amennyiben felmerül egy probléma és felkeresnek egy szakembert, az gyakran csak szlovák nyelven tud segítséget nyújtani. Általában megkönnyebbülnek a szülők, mikor hozzánk jönnek, hogy elérhetőek vagyunk a térségben. Komplex szolgáltatásokat nyújtunk, több fejlesztő lehetőséget is egyben igénybe vehetnek. Szakmailag igyekszünk minőségi munkát nyújtani. A pedagógusok visszajelzése egyértelműen azt jelzi, hogy egy nagy űrt töltünk be a munkánkkal, melyre már nagy szükség volt. Nagyon hálásak és számunkra nagy öröm, ha elégedett szülők, szakemberek vesznek körül bennünket.

 

Pásztor Péter írása,
megjelent: http://felvidek.ma/2017/03/bemutatjuk-a-parkanyi-artis-centrum-fiatal-szakertoit/