Munkám során egyre több anyuka keres azzal a problémával, hogy már mindent kipróbáltak, de állandó nyugtalanság jellemzi a babát. Ilyenkor az anyukákban elsőként az a kérdés vetődik fel, vajon jól csinálok-e mindent?
Közelítsük meg ezt a témát egy olyan oldalról, melyre nem igazán gondolunk.
Mi is állhat a hátterében ennek a nyugtalanságnak?
Több okot is ki kell zárni az első körben, mint pl emésztési problémák, pszichés okok – egy új személy jelenléte vagy a megváltozott környezet, és egyéb újszerű dolgok, melyekre érzékenyen reagálhat a csecsemő. Ha minden okot kizártunk és mégis probléma áll fenn, akkor érdemes tovább kutakodni. Ekkor jön elő egy újszerű téma:

Az idegrendszer éretlensége


Az emberi természet és vele együtt az idegrendszerünk fejlődése csodálatosan van felépítve. Az idegrendszerünk jelzi testünknek a fejlődése során az akadályokat, az apró eltéréseket, melyek szintén figyelemfelhívók lehetnek ebben az esetben.
Az idegrendszerben az érési folyamatok részben genetikusan kódoltak, másfelől a környezetből származó ingerek hatására indulnak meg. Normális esetben az érés egyet jelent azzal, hogy az adott gyermek életkorához és kortársaihoz képest kiegyenlített teljesítményt nyújt motoros, pszichés-kognitív és szociális területen egyaránt. Eltérő (lelassult, megkésett, stagnáló) fejlődés esetén okként merülhet fel az idegrendszer eltérő szerkezete, sérült, másképpen működő kapcsolatrendszere. Ebben az esetben az idegrendszer éretlenségéről beszélünk.

Az idegrendszer fejlődése során már a csecsemőnél is észrevehetünk olyan jeleket, amelyek a különböző területek ingerfeldolgozási problémájáira utalnak.
Milyen jelekre figyeljünk fel?

– ok nélküli sírás
– nyugtalanság
– alvásproblémák
– ingerlékenység
– együttműködés hiánya
– érzekeny reagálás a hangos zörejre
– érzékenység ruhadarabokra, különféle ízekre, szagokra, anyagokra, pl. zavarhatja a csecsemőt a ruhában a címke
– hirtelen mozdulatok kerülése
– ingerekre való érzékenység – hintázás során nyugtalanság, félelemérzet
– koordinációs problémák
– problémát okoz egy játék funkcionális használata
– új játék kipróbálásának hiánya
– figyelmi problémák

 

Az idegrendszer éretlenség kiterjedhet arra a helyzetre is, amikor a gyermek nehezebben alkalmazkodik környezetéhez, amin gyakran csak az anyaméhhez hasonló állapot megteremtése segít: testközelség, „anya legyen velem mindig” állapot.

Hogyan nyilvánulhat ez meg a későbbi életszakaszban?
A gyermek e problémák miatt társaihoz képest általában jobban fél kipróbálni új dolgokat, mert nem mindig tudja, hogy a teste hogyan reagál.
A hirtelen, gyorsan változó élethelyzetekre rugalmatlanul reagál, nehéz alkalmazkodás jellemzi.
Iskolában előbukkanó figyelmi, tanulási, alkalmazkodási problémák.
Sajnos, nem tűnik el a probléma, nem növi ki az egyén, mint ahogyan ezt gyakran hallhatjuk akár szakemberek szájából is. A tünetek, ha megváltozott formában is, de megfigyelhetőek felnőttkorban is.

 

Hogyan segíthetünk?
– ismertessük meg a gyermeket minél több ízzel, illattal, hanggal, ruhaanyaggal, textíliával
– az idegrendszer fejlődésére ható játékok alkalmazásával: ringatás, hintáztatás, minden, ami egyensúlyhelyzetünkből kimozdít minket (forgás, gurulás)
– napirend alkalmazása
– mozgásfejlesztés, mely elősegíti az idegrendszer érését

 

Az első és legfontosabb teendő, hogy a figyelmeztető, gyanús jelenségekre korán figyeljünk fel, beszéljük meg szakemberrel. A szakember képes felmérni a baba idegrendszeri státuszát, fejlettségét, érettségét, észleli az esetleges eltérő fejlődés tüneteit, felderíti ezek okát, és segít a megfelelő kezelés megválasztásában.
Az idegrendszeri éretlenség nagy hatással van a képességeinkre, ez több problémát is tud okozni a későbbi életünk során. Ne féljünk kérdezni!
Megjelent: http://minoritykids.fonix.sk/hu/blog/ha-nyugtalan-baba/